…97% van de zwangere vrouwen twijfelt over voeding?

Klinkt dit bekend? Tijdens je zwangerschap zit je in een restaurant en je twijfelt of je wel alle ingrediënten in dat heerlijke voorgerecht mag eten. Bij navraag aan de ober wordt je twijfel niet weggenomen en kies je toch maar voor dat veilige soepje.

In een online onderzoek dat Zwanger & Eten heeft gehouden onder meer dan 700 vrouwen, bleek dat 97% van de vrouwen tijdens haar zwangerschap meerdere keren twijfelt of ze bepaalde ingrediënten mag eten of drinken. Ook nemen genoeg partners producten mee naar huis die je als zwangere helemaal niet mag. De grootste fouten? Filet americain, vacuümverpakte gerookte zalm en verkeerde kazen. De twijfel slaat het meest toe in restaurants en in de supermarkt.

85% van de ondervraagde vrouwen geeft aan goed advies te willen krijgen over wat zij wel of niet mogen eten en drinken tijdens de zwangerschap. Dit advies halen vrouwen nu overal vandaan, voornamelijk bij verloskundige of gynaecoloog, maar ook internet, moeders en zussen worden vaak geraadpleegd. Toch blijft er kennelijk veel onzekerheid bestaan, want een derde van de ondervraagden geeft aan ook na het gekregen advies te blijven twijfelen. Aangezien vrouwen geen enkel risico willen lopen met hun ongeboren baby, laten zij in 80% van de gevallen de mogelijk schadelijke ingrediënten staan.

De behoefte aan advies en de vele verschillen in het advies die nu worden gegeven aan vrouwen tijdens hun zwangerschap, zijn dé reden geweest voor ons om de App te ontwikkelen. Samen met een team van deskundigen, bestaande uit een professor gynaecologie, twee verloskundigen, een voedingskundige, een diëtiste, een kaasexpert en vijftien moeders hebben we een zo compleet mogelijke lijst gemaakt van alle ingrediënten die je kunt eten of drinken en vervolgens getoetst of het verantwoord is om te nuttigen tijdens de zwangerschap. De relevante informatie is door het team van experts met grote zorgvuldigheid samengesteld. De app kost € 1,59 en is nu voor iPhone in de App Store en voor Android in de Android Marketplace te downloaden.